Kotka Pride Sateenkaarten satama

Kotka Pride on pyörinyt pitkään erinäisten kotkalaisten ajatuksissa; Miksei kotkalla ole omaa pridea? Usea meistä kuuli vastauksen ” ei Kotka ole vielä valmis siihen”.

Joukko ihmisoikeuspuolustajia kuitenkin totesi, että tällä ajatusmallilla mikään ei koskaan muutu, eikä Kotkasta niin valmista tulekaan. Joukko alkoi kehittelemään ideaa Kotkan omasta tapahtumasta, jossa sateenkaariliput heiluvat ja yhdessä juhlistetaan ja julistetaan ihmisen moninaisuutta. Valitettavasti ajatukset Kotka Pridesta jouduttiin jättämään hautomaan, kun Covid-19 pandemia löysi tiensä myös Kymenlaaksoon keväällä 2020.

Rajoituksen ja pandemia tilanteen hiukan hellittäessä kesällä 2021 päätti kyseinen joukko, että nyt toimitaan. Budjetti oli nolla euroa ja aikaa reilu kuukausi, mutta sen ei annettu estää. Vapaaehtoisten järjestäjien joukko kasvoi ja paikallisia toimijoita ja yksityishenkilöitä lähti upeasti mukaan mahdollistamaan historian ensimmäisen Kotka Pride tapahtuman. Tapahtuma järjestettiin talkootyön voimin Kotkansaaren Isopuistoon.


Kun elokuun syksyä enteilevä sää ja h-hetken aamu koitti, repesi taivas. Monet miettivät, joudutaanko puistotapahtuma perumaan kaatosateen vuoksi. Me vastasimme että ei, ei peruta. Vapaaehtoisemme rakensivat aamupäivän pressukatoksia, jotta niin esiintyjät, myyjät, eri toimitsijat ja Pride kansa pääsisi juhlimaan edes osittain kuivina.

Huolimatta siitä, että esillepanijoiden telttoja kaatusi myrskyssä, pressukatokset falskasivat ja vettä tuli enemmän ja enemmän iltapäivää kohden, osoitti silti kansa sen, että Kotka Pride oli kaivattu. Ihmisiä vauvasta vaariin saapui ulkopaikkakunniltakin asti juhlistamaan historiallista tapahtumaa ja tunnelma oli lämmin myrskystä välittämättä.

Kun vielä pitkään tapahtuman jälkeen inboximme täyttyivät viesteistä jotka kiittivät, hehkuttivat ja kyselivät jo tulevaa, totesi vapaaehtoisporukkamme, ettei tämä voi tähän jäädä. Niinpä osa porukasta alkoi opiskelemaan yhdistyksen perustamiseen liittyviä asioita ja yhdistyslakia. Yhdistys mahdollistaisi toiminnan tulevaisuudessa paremmin tässä byrokratisessa maailmassa. Mutta vaikka asiat lähtevätkin menemään virallisempaan päin, haluamme silti pitää Kotka Priden ennenkaikkea yhteisöllisenä, ihmiseltä ihmiselle. Siksi myös haluamme toivottaa jokaisen, jolle ihmisoikeudet eivät ole mielipideasia, tervetulleiksi mukaan Kotka Prideen!

KotkaPride