Kategoriat
Osallistu Vinkit

Vellamon sateenkaaripolku

Tiesitkö, että Kotkassa sijaitsevassa Merikeskus Vellamosta löytyy nyt sateenkaaripolku? Polku kulkee Suomen Merimuseon päänäyttelyssä hypäten myös venehalliin ja Tahdon -näyttelynkin puolelle. Me Kotka Priden media- ja viestintävastaavat Emmi ja Unska kävimme tutustumassa polkuun ja ottamassa selvää, että mistä tässä oikein on kysymys!

On edelleen tavallista, että museonäyttelyjä rakennetaan heteronormatiivisesta näkökulmasta eikä näyttelyesineitä kuvailtaessa muisteta kertoa niihin yhtä lailla liittyvistä sateenkaarevista teemoista. Merikeskus Vellamo on nyt yhteistyössä Sateenkaarihistorian ystävät ry:n kanssa laatinut näyttelyihinsä sateenkaaripolun, joka nostaa esiin kokoelmiin liittyviä unohdettuja tarinoita.

Tutkailimme sateenkaaripolkua varten tehtyä vihkosta mielenkiinnolla ja ensimmäiseltä aukeamalta löytyi kartta, jossa oli merkittynä sateenkaaripolun pisteet. Ei muuta kuin matkaan!

Ensimmäisenä huomio kiinnittyi siihen, kuinka hyvin sateenkaaripisteet oli merkattu; eivät häirinneet näyttelyn kokonaisuutta tai ilmettä, mutta ne oli helppo bongata ja reittiä seurata ilman, että kulki nenä kiinni kartassa. Kahdelle huonosti suunnistavalle ja vielä huonommalle kartanlukijalle tämä oli ehdottomasti helpotus. Polun toteutus oli muutoinkin kivasti järjestetty; näyttelyä oli helppo seurata rinnakain niin ”perinteisen” näyttelyn merkeissä kuin myös syventyä sateenkaarevaan historiaan sen ohella.

Sateenkaaripolku herätti meissä keskustelua oikeastaan jokaisella pisteellä. Pakolaisuus on valitettavasti myös viimeaikoina ollut paljon tapetilla, mutta harvemmin tulee mietittyä termiä ’seksuaalipakolaisuus’.

Suomen moni mieltää tasa-arvoiseksi ja edistyneeksi maaksi. Toki monet asiat ovat täällä paremmin kuin jossakin toisaalla, mutta myös suomalaiset seksuaalivähemmistöt ovat aikanaan paenneet naapurimaihin Ruotsiin ja Tanskaan, jotka ovat mahdollistaneet näiden elävän laillisesti. Saamme olla onnellisia, että 1980-luvun jälkeen esimerkiksi homous ei ole ollut laitointa tai määritelty sairaudeksi, mutta valitettavasti vieläkin homous on lailla kielletty 70 eri maassa, joista 57 maassa voi saada vankeusrangaistuksen.

Edestessämme kierrosta, muodostui keskustelun aloittajaksi yhä tiuhempaan lausahdukset ”No en olis kyl tiennyt!”, ”Aika jännä, en tiennytkään et se tulee tästä” tai ”Enpäs oo ikinä ajatellut asiaa siltä kantilta”. Tiedätkö sinä, minkä tavan homomiehet ovat aikanaan kopioinneet merimiehiltä ja miksi? Me ei tiedetty, vaikka tapa on voitu nähdä jopa ”stereotyyppisenä”.

Miten hyytävät merenneidot tai merimiehen vaatteet liittyvät sateenkaarihistoriaan? Suuntaa Merikeskus Vellamoon ottamaan selvää!

Vaikka Merikeskus Vellamon ja Suomen merimuseon näyttelyt olivat erityisesti Kotka Priden Emmille tuttuja, ei vierailu tutuissa näyttelyissä ollut tylsää, vaan erityisesti sateenkaaripolun luoman uuden sisällön ja uusien historian näkökulmien herättämät ajatukset olivat erittäin kiinnostavia. Kellon kulumista emme edes huomanneet ja kun pari tuntia oli kevyesti vierähtänyt tutkien ja keskustellen, havahduttiin lähinä ajatukseen ”mitä ihmettä, eikö me just vast tultu tänne?!”. Tiedonjanoinen museoseikkailija olisi helposti voinut kulkea pidemmänkin polun, mutta 13 pisteen pituinen sateenkaaripolku oli ehdottomasti vierailun arvoinen. Sisään astuttiin ajatellen, että kyllähän me aika paljon näistä jutuista tiedetään, mutta ulos lähtiessä todettiin, että kylläpä opittiin paljon uutta.

Voimmekin Kotka Priden media- ja viestintätiimin osalta lämpimästi suositella toki koko Merikeskusta, mutta erityisesti sateenkaaripolkua jokaiselle, kuuluitpa sitten sateenkaarevaan edustajistoon tai et; polku antaa varmasti uusia ajatuksia ja näkökulmia historian tarkasteluun ja tapahtumiin joihin nykypäiväkin juurensa johtaa, sekä vie sinut mukanaan muun muassa Tove Janssonin kesätunnelmiin! Lisäksi haluamme antaa ison plussan selkeästi merkityistä unisex wc:istä -pieni teko, suurikin vaikutus!

Tahdon-näyttely kokoaa esille mm. eri aikakausien hääpukuja. Aiemmin näyttelyssä on ollut esillä myös samaa sukupuolta olevan avioparin häähumua.
Soutelemaan Toven ja Tuulikin kanssa?

Haluatko voittaa liput Merikeskus Vellamoon?

Lue lisää täältä ja osallistu samalla arvontaan!